Een betere wereld begint bij je portemonnee

Edward BerthelotGetty Images

Op 22 april is het Earth Day, de jaarlijkse dag die volledig in het teken staat van Moeder Aarde. Dit jaar is het thema: Invest in Our Planet. Een van de manieren waarop je dat kunt doen, is investment impact. En dat is makkelijker dan je denkt. Via Follow This kun je groene aandelen kopen waarmee je invloed uitoefent op de energietransitie van Shell – voor 31 euro ben je al aandeelhouder.

Earth Day

De eerste Earth Day werd in 1970 georganiseerd in Amerika. Inmiddels is het een wereldwijd event waar 1 miljard mensen in meer dan 193 landen aan meedoen. Het thema dit jaar is ‘Invest in Our Planet’vanuit de gedachte dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor het behoud van onze mooie planeet en dat we nu nog kunnen kiezen voor een duurzame en welvarende toekomst – maar dan moeten we wel nu in actie komen, en onze tijd, geld en energie investeren in duurzame initiationeven.

Het economisch klimaat verbeteren

Aan initiatieven geen gebrek. Op EarthDay.org staan ​​tal van evenementen die op en rond 22 april worden georganiseerd. Zo wordt in het 5e arrondissement van Parijs een hele straat voorzien van groen en in New York is van 5 tot 26 april een filmfestival met Franse films die draaien om de schoonheid van de natuur. Hartstikke goed en gezellig allemaal, maar hiermee gaan we de aarde natuurlijk niet redden. Zoals de website ook vermeldt is dit het moment om het roer om te gooien en niet alleen het meteorologische klimaat te verbeteren, maar ook het economische klimaat en politieke klimaat. Daarvoor hebben we innovate oplossingen nodig en strategieën die inzetten op de lange termijn.

impact investing

Dat klinkt groot, en dat is het ook. Maar dat betekent niet dat we daar als individuen niets aan kunnen doen. Wie een beetje geld heeft, kan dat investeren in bedrijven die inzetten op duurzaamheid. impact investing wordt dat wel genoemd, en het is een groeiende markt in private equity. Dit is een vorm van beleggen waarbij je niet belegt in aandelen in een beursgenoteerd bedrijf, maar je geld via een fonds direct in een startend bedrijf stopt. Je kunt dus heel bewust kiezen in wat voor soort bedrijf je wilt investeren, bijvoorbeeld een bedrijf dat oplossingen bedenkt voor CO2-reductie of het hergebruik van water.

Karmijn Kapitaal is zo’n investeringsfonds waar je terecht kunt met geld dat je verantwoord wilt investeren. Het is een van de eerste investeringsfondsen die zich uitsluitend richten op bedrijven die worden gerund door mannen én vrouwen. Volgens medeoprichter Cilian Jansen Verplanke draagt ​​dit niet alleen bij aan me gendergelijkheid in de wereld, maar ook aan een betere planeet. ‘Investeren in vrouwen is investeren in duurzaamheid. Vrouwen ondernemen namelijk veelal verantwoord, met oog voor duurzaamheid. Het zit in eleven roots om goed voor de planeet te zorgen.’ Een disclaimer is hier wel op zijn plaats: ‘Ik wil niet generaliseren, er zijn ook vrouwen die hun afval niet scheiden en mannen die verantwoord ondernemen. Wij geloven vooral in de combinatie, en investeren alleen in bedrijven met gemengde managementteams.’

Diversiteit als drijfveer

Diversiteit is een belangrijke voorwaarde voor beter risicomanagement, betere besluitvorming en meer innovatie. Dat is goed voor de planetet, en goed voor de portemonnee. Want: ‘Onderzoek toont aan dat ondernemingen met een gemengd managementteam beter presteren en daardoor hogere financiële resultaten genereren.’ Bij Karmijn Kapitaal krijg je in tien jaar tijd zo’n twee tot tweeënhalf keer je geld terug. Of minimal inleg is 250.000 euro, due reken maar uit je winst. ‘I yield is hoog,’ zegt Cilian, ‘maar denk ook vooral aan het yield voor de wereld. I investeert in een betere wereld.’

Beleggen op kleinere schaal

Heb je geen tonnen op de bank, dan kun je ook op kleinere schaal duurzaam beleggen. Zo hebben bijna alle banken wel speciale duurzame fondsen, waar je vaak al vanaf 25 euro kunt inleggen. Op de Eerlijke Bankwijzer kun je checken hoe duurzaam de bank met je geld omspringt. Je kunt ook investeren in microkredieten, waarmee je opkomende landen steunt. Dit kan bijvoorbeeld al vanaf 50 euro bij Lendahand.com. Of je koopt via Follow This een aandeel in een beursgenoteerd energiebedrijf en oefent zo druk uit op die bedrijven om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus te nemen. Via Follow This kun je groene aandelen kopen waarmee je invloed uitoefent op de energietransitie van Shell – voor 31 euro ben je al aandeelhouder. Money talks, so let’s make some noise!

Meer leren over investeren, omgaan met geld en financiële onafhankelijkheid? Meld je nu aan voor Harper’s Bazaar Business Club voor maar €120 per jaar en krijg toegang tot talks, een maandelijkse exclusieve business nieuwsbrief én breid je je netwerk flink uit met inspireende, like-minded vrouwen, zoals Maartje Laterveer.

MELD JE AAN VOOR DE BAZAAR BUSINESS CLUB

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io

.

Leave a Comment