‘Rugby is voor iedereen toegankelijk’

Voetbal, tennis en paardrijden zijn veel beoefende sporten in onze omgeving. Rugby is daarentegen vrij nieuw in Harderwijk, Ermelo en Putten. Er bestaan ​​zelfs maar vijf ploegen in Nederland die ‘League’ spelen. Lennart Willems (30) is fanatic rugby player in Harderwijk. “De mentaliteit is hier anders dan bij veel beoefende sporten en respect staat hoog in het vaandel.”

De Harderwijker woont zo’n tien jaar in eleven Hanzestad. “Acht jaar geleden maakte ik kennis met rugby. Het Europese Kampioenschap van deze sport wekte mijn interesse. Bijna drie jaar geleden kwam ik bij rugbyclub Dolphins in Harderwijk terecht.”

Altijd doorspelen

Lennart is in het dagelijks leven politieagent, dus fit is deze jongeman wel. “Ik vond het moeilijk om mezelf te motivateren in de sportschool. Doordat we met een team spelen, motivateren de spelers elkaar. Ook vind ik de mentaliteit bij deze sport veel belangrijker. Rugbyers die gewond zijn, moeten ze van het veld halen omdat ze anders willen doorspelen.”

Tekst gaat door onder de foto.

outfit

Een geschikte outfit om deze unieke sport te beoefenen is belangrijk. “We mogen aan elkaar trekken en duwen. Bij wijde shirts scheuren ze ter plekken, daarom dragen we strakke kleding. Daarnaast is grip op het gras zeer belangrijk, dus noppen onder je schoenen zijn een must. In het spel is het dragen van een bitje noodzakelijk om je tanden te beschermen.”

Rugby Union in Rugby League

Rugby bestaat uit meerdere soorten, waarbij de twee bekendste Union en League zijn. “Rugby Union is wat bekender. Dat zie I vaak op televisie. Een team bestaat dan uit vijftien spelers. Yesterday I vaker een scrum of line out voorbij komen. Een scrum is een groep van iedere ploeg die elkaar proberen weg te duwen om de bal verder te spelen. De line out zorgt voor een reeks spelers die de bal willen veroveren die vanaf de zijlijn wordt aangegooid. Vanaf dit seizoen wordt er meer gekeken naar tackles, waarbij spelers de bal afpakken.

‘We hebben vijf rugbyers uit het Nederlands team bij eleven club’

Bij Rugby League, wat wij spelen, komen scrum in line out niet veel voor. Bij League bestaat het team uit dertien spelers. In Nederland zijn er slechts vijf ploegen in deze variant, namelijk in Zwolle, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en bij ons in Harderwijk”, vertelt de Harderwijker. “En het unieke van de ploeg in Harderwijk is dat wij vijf spelers van het Nederlands team hebben. Gydo, Sjoerd, Arie, Ruben and Daniël.”

Tekst gaat door onder de foto.

Een deel van de rugbyploeg Harderwijk. Photo indeburt Randmeren

Rugby spelen in Harderwijk

Het enthusiasm van Lennart is terug te zien op het veld. Daar rost hij door twee mannelijke rugbyspelers om de ovale bal aan de overkant te brengen. Dat is één van de manier om punten te scoren. “We bouwen de trainingen rustig op. We starten met een spel rugby waarbij we aftikken in plaats van fysiek tackelen. Daarna wat spieren losgooien om vervolgens wat meer in groepen te trainen. Daarbij leren we meer te communiceren, zodat we in het spel sneller punten scoren. Aan het eind van de training spelen we nog een echte pot rugby. Daarbij hanteren we vaak’gentleman rules‘. Als iemand hard in de strijd gaat, mag je hard tackelen. Maar als iemand rustig aan komt, tikken we diegene af. Zo kan iedereen meedoen en blijven de geblesseerde sporters toch in beweging.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

unieke sport

Deze sport heeft niet per se meer injuries dan andere sporten, maar rugbyen kan soms best pijnlijk zijn. “We zijn een fanatieke ploeg en soms kneus je een vinger. Maar het plezier staat voorop en je kan ook zeker meedoen als je jong, oud, klein, groot, dik of dun bent. Deze sport is echt voor iedereen geschikt”, vertelt Lennart enthusiastic. “Wees vooral niet bang om de sport te proberen. Eleven oudste speler is 50+ en de jongste een jaar of 18.”

Op zaterdag 29 augustus speelt de Harderwijkse rugbyploeg een Surprise Event bij het terrein van CCNV. Neem vooral een kijkje en zie hoe deze mannen de strijd aangaan met andere teams.

Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

Lees ok:

  • Steven maakt van windsurfen zijn beroep: ‘Zomers op het water, ‘s winters op de ski’s’

    Met deze zonnige dagen is het heerlijk vertoeven op het water. Voor surfleraar Steven (27) is mooi weer belangrijk, het…

    steven surfleraar surfen ermelo harderwijk
  • Harderwijkse Ingelia vertrok naar Spanje: ‘Ik schrok van de lockdown’

  • Joost verzamelt de mooiste schoenen: ‘Het is een uit de hand gelopen hobby’

Leave a Comment