Tennisbonden zien weren Russen door Wimbledon als discriminatie | Tennis

„We erkennen dat dit zwaar is voor de getroffen tennissers. Het is diep droevig dat zij moeten lijden voor de acts van de leiders van het Russische regime”, zei Ian Hewitt, voorzitter van de All England Club.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin hekelde eerder op de dag, toen het bericht nog niet officieel bevestigd was, het uitsluiten van Russische tennissers. „Gezien het feit dat Rusland een sterk tennisland is, zal het toernooi hier zwaar onder lijden. Sporters gijzelaars maken van politieke intriges is onaanvaardbaar. Ik hoop dat de spelers hun conditie niet zullen verliezen”, zei hij.

Medvedev doet begin juni wel mee aan het grastoernooi in Rosmalen. De Rus wilde dat toernooi gebruiken ter voorbereiding op Wimbledon, dat van 27 juni tot en met 10 juli plaatsvindt.

De internationale tennisorganisaties hebben Russische en Wit-Russische teams uitgesloten van internationale wedstrijden. Individual mogen de spelers wel meedoen aan internationale toernooien, maar niet onder de vlag van hun land. Wimbledon wordt het eerste toernooi zijn waar ook individual spelers uit Rusland worden geweerd.

“Discriminatie op basis van nationaliteit is een schending van onze overeenkomst met Wimbledon”

Medvedev en Roeblev zijn momenteel de nummer 2 en 8 van de wereld. Karen Chatsjanov en Aslan Karatsev staan ​​ook nog bij de eerste dertig op mondial ranglijst. Anastasia Pavlioetsjenkova is op de 15e plaats de hoogst genoteerde Russin.

Ook tennissers uit Wit-Rusland, dat wordt beschouwd als een bondgenoot van Rusland in de oorlog tegen Oekraïne, worden uitgesloten van Wimbledon. Dat treft Arina Sabalenka, from nummer 4 van de wereld bij de vrouwen, en Viktoria Azarenka, from nummer 18.

Tennisbonden boos

De tennisbonden ATP en WTA vinden dat Wimbledon zich schuldig maakt aan discriminatie op basis van nationaliteit. De organisatie van het Engelse grandslamtoernooi maakte dinsdag bekend dat tennissers uit Rusland en Wit-Rusland komende zomer niet welkom zijn op Wimbledon vanwege de oorlog in Oekraïne. De Britse tennisbond LTA meldde dat dit geldt voor alle toernooien in Groot-Brittannië.

From ATP kwam al snel met een reactie. „We veroordelen met klem de verwerpelijke invasie van Oekraïne door Rusland”, schrijft de organisatie van het mannentennis. „We zijn solidair met de miljoenen onschuldige mensen die getroffen zijn door deze oorlog. In eleven sport zijn we er trots op dat we fundamentele principles hebben, waarbij spelers strijden om op basis van de ATP-ranglijst mee te kunnen doen aan toernooien. We zijn van mening dat de eenzijdige beslissing van Wimbledon en de Britse tennisbond om spelers uit Rusland en Wit-Rusland uit te sluiten van het Britse grasseizoen oneerlijk is en mogelijk een schadelijke precedent schept voor de sport. Discriminatie op basis van nationaliteit is een schending van onze overeenkomst met Wimbledon, waarin staat dat de toelating van spelers uitsluitend gebaseerd is op de ATP-ranglijsten.”

De WTA, de bond van het vrouwentennis, kwam met een vergelijkbare reactie waarin het meldde „erg teleurgesteld” te zijn. „Een fundamenteelprinciple van de WTA est dat tennissters kunnen meedoen aan toernooien op basis van hun prestaties, zonder enige vorm van discriminatie. Individuele atleten mogen niet gestraft of gehinderd worden vanwege hun afkomst of als gevolg van beslissingen van de regering van hun land.”

Zowel de ATP als WTA zegt dat Wimbledon en de Britse bond in strijd met de regels handelen door Russische en Wit-Ruslandsische tennissers als Daniil Medvedev, Andrej Roeblev, Aryna Sabalenka en Victoria Azarenka te weren. De bonden dreigen met acties tegen Wimbledon en de LTA. „We gaan bekijken welke stappen we kunnen nemen met betrekking tot dit besluit.”

Medvedev komt in juni wel naar Nederland. De organisatie van het grastoernooi in Rosmalen maakte dinsdag bekend dat de Russische nummer 2 van de wereld begin juni meedoet aan het Libéma Open.

Leave a Comment